یوتیوب مرده است و چیز دیگری جای آن را می‌گیرد

اگر این مطلب به جای اینکه متنی باشد، به شکل یک ویدیو در یوتیوب منتشر می‌شد، پول خوبی میشد از آن درآورد. در واقع فقط عنوان این مطلب، کافی بود تا الگوریتم‌های یوتیوب و گوگل، این را به عنوان یک ویدیوی جنجالی معرفی کنند و کلی کلیک بگیرد.

اما این مطلب صرفا برای کسب درآمد و جنجال نیست. این یک حقیقت است که از مرگ یوتیوب خبر می‌دهد!

همچنین بخوانید:

این مطلب نوشتۀ ایسایا مک‌کال، ادیتور مجلۀ اینترنتی Yard Couch است که در سوم ماه ژوئن 2022 نوشته شده. ادامه مطلب را با ترجمۀ فاخته بخوانید.

دارم از یک حقیقت صحبت می‌کنم. یوتیوب در حال مرگ است و به راحتی می‌تواند مای‌اسپیس بعدی در سال 2030 باشد.

می‌دانم به چه چیزی فکر می‌کنید. مای‌اسپیس؟ نه! واقعا امکان نداره که یوتیوب، مای‌اسپیس بعدی باشد.

اما به من گوش کنید. چیزهایی که باعث شکست یوتیوب می‌شوند، همان‌هایی هستند که مای‌اسپیس یک زمانی انجامشان داد. اینجا توضیح می‌دهم.

یوتیوب برای مخاطبان نوجوان، جذاب نیست

اما اپلیکیشنی وجود دارد که این جذابیت را به همراه دارد!

بر اساس تازه‌ترین گزارشی که تیم تحقیقاتی پرومو منتشر کردند، یوتیوب دیگر محبوب‌ترین شبکه تصویری اجتماعی برای نوجوانان در ایالات متحدۀ آمریکا نیست. حالا مدال این افتخار به تیک‌تاک تعلق دارد.

تیک‌تاک یک شبکۀ اجتماعی است که به سرعت در حال رشد در سطح جهان است. تنها در مدت 3 سال، این شبکه چینی موفق شد به 1 میلیارد کاربر فعال دست پیدا کند. همچنین در سه ماهه نخست سال 2020، این شبکه بالاترین میزان دانلود در سطح همۀ اپلیکیشن‌های جهان را داشت.

بر خلاف یوتیوب، دامنۀ مخاطب تیک‌تاک بزرگ و به شکل عجیب و بی‌سابقه‌ای همچنان در حال رشد است. اما این تنها دلیل پیشی گرفتن تیک‌تاک از یوتیوب نیست.

یوتیوب به تازگی و به تقلید از تیک‌تاک، قابلیت ویدیوهای 60 ثانیه‌ای را فعال کرده است. همین موضوع، رهبران تیک‌تاک را به فکر انداخت که آنها هم در یک عمل مقابله به مثل، قابلیت آپلود ویدیو تا 10 دقیقه را برای کاربران فعال کنند.

این یک جنگ میان دو پلتفرم بزرگ بر علیه یکدیگر است با این تفاوت که مخاطبان یکی، پا به سن گذاشته‌تر و مخاطبان دیگری جملگی از نسل نوجوان هستند.

یوتیوب مرده است؛ چه از نظر هنری و چه فعالیت خلاقانه!

یوتیوب از چند زاویه به مای‌اسپیس شباهت دارد.

قبل از سقوط مای‌اسپیس، این وبسایت کاملا ایزوله و در اختیار تبلیغات شرکت‌های Fortune 500 بود. فورچن 500 به پانصد شرکت برتر و بسیار شناخته شده در ایالات متحده آمریکا گفته می‌شود.

همین مسیری که مای‌اسپیس پیش گرفت، راه را برای حضور پر قدرت فیسبوک باز کرد و باز شدن راه فیسبوک، مساوی با سقوط آزاد مای‌اسپیس شد. فیسبوک، تبلیغات کمتر و رابط کاربری بسیار تمیزتری داشت.

عینا همین اتفاق برای یوتیوب خواهد افتاد. این پلتفرم تبدیل به یک زمین بایر و بلااستفاده شده که در آن کوهی از تبلیغات، کلیک گرفتن اجباری، نمایش سلسله‌وار محصولات شرکت‌های معروف و شناخته شده و محتوای مربوط به سلبریتی‌ها را نمایش می‌دهد. کاربران مستقل چنین چیزی را نمی‌پسندند!

فرهنگ غالب در دوران طلایی یوتیوب، فرهنگ خلق کردن، هیجان و یادگیری بود. هرکسی می‌توانست چیزی بزرگ بیافریند که وایرال شود. این روزها چنین اتفاقی نمی‌افتد. سیستم درآمدزایی یوتیوب، همه را سطحی کرده.

Moon – روزنامه نگار مستقل

در سال 2022، محتواساز شدن برای تیک‌تاک، به مراتب آسان‌تر از ساختن برای یوتیوب است. یوتیوب به راحتی دیگر از کنار هنرمندان زیرزمینی و کمتر شناخته شده، عبور می‌کند و ترجیح می‌دهد پول را در اختیار آنانی قرار دهد که فکر می‌کند آوردۀ بیشتری برایش دارد.

این پلتفرم فضا را به طور غیرمنصفانه‌ای در اختیار هنرمند، موسیقی‌دان و سلبریتی قرار می‌دهد. بنابراین اگر جزو این دسته‌ها نیستید، پول در آوردن از یوتیوب دیگر راحت نخواهد بود.

جنگ موزیک ویدیوها

10 ویدیوی پربینندۀ یوتیوب، همگی موزیک ویدیو هستند. باورتان می‌شود که موزیک ویدیوی گانگام استایل، در این لیست نیست؟ (لازم به ذکر است که در زمان نوشتن [ترجمه] این مطلب، این موزیک ویدیو به رتبه دهم رسیده است! هرچند که ویکی‌پدیای فارسی هنوز به روز نشده و این ویدیو را در رتبۀ یازدهم نشان می‌دهد)

تیک‌تاک هم در حال حاضر مشغول بررسی سرویس موسیقی خود است. اگر آنها این کار را آغاز کنند، حتما بازار موزیک ویدیو که هم اکنون در انحصار یوتیوب است را به دست می‌آورند.

جهنم سانسور یوتیوبی

خوانندۀ مشهور، Lil Nas X ویدیویی ساخت که در این ویدیو، او به ستایش شیطان می‌پردازد و بدن او را ستایشگرانه لمس می‌کند. در این ویدیو، او در نهایت، تاج شیطان را بر سر خود می‌گذارد. این ویدیو اعتبار لازم برای کسب درآمد از جانب یوتیوب را به دست آورد.

در همین حال، پادکست طولانی “سم هریس”، “جوردن پترسون” یا “جو روگان” که در خصوص گفت‌وگوی مدنی دربارۀ کووید 19 یا آیندۀ تمدن غرب، تولید می‌شوند، اعتبار لازم برای کسب درآمد از یوتیوب را به دست نیاوردند!

حالا نظرتان دربارۀ موزیک ویدیوی WAP با اجرای کاردی-بی و مگان دی استالین چیست؟ این ویدیو تعدادی مار و ببر را نشان می‌دهد که این دو نفر با آنها مشغول هستند. فکر می‌کنید اعتبار لازم را برای درآمدزایی از یوتیوب گرفت یا نه؟

البته که گرفت! این دو درآمد قابل توجهی از این ویدیو به دست آوردند.

اما ویدیوهای افرادی مثل “بلر وایت”، یوتیوبر 29 ساله آمریکایی که یک زن ترنسجندر با دیدگاه‌های محافظه‌کارانۀ سیاسی است، نه تنها از لیست درآمدزایی خارج، بلکه حذف شد!

به طور کاملا واضح، یوتیوب یک سدی بزرگ در برابر خالقین مستقل محتوا [فارغ از دیدگاه‌هایشان] و موضوعات جدی ایجاد کرده است. این به این معنی نیست که تیک‌تاک، سیاست‌های سانسوری خود را ندارد. شرکت سازندۀ تیک‌تاک هم موارد مربوط به حزب کمونیست چین را محدود می‌کند. اما این تنها مشکل یوتیوب نیست.

یوتیوب به طور واضح، منافع شرکت‌ها را بر خالقین مستقل محتوا ترجیح می‌دهد.

در این لحظه به چیزی که در این باره نیاز داریم، قوانینی مثل قانون ضد انحصار برای شکستن سد انحصار فیسبوک، گوگل و یوتیوب هستیم. همین حالا هم بیشترین معافیت‌های قانونی و امکانات رفاهی در اختیار این شرکت‌ها وجود دارد و وجود این همه قدرت در اختیار چند نفر، اصلا فکر خوبی نیست.

اگر حکومت آمریکا اندکی هوشمندانه فکر می‌کرد، مثل شکستن انحصار نفت و تلفن، با آنان نیز برخورد می‌کرد. باید رقابت وجود داشته باشد، خصوصا که این پلتفرم‌ها در بزنگاه‌های خاص به عنوان ابزار سیاسی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

فکر می‌کنید اگر مارک زاکربرگ بخواهد برای سوزان ووجیتسکی -مدیر عامل یوتیوب- که هوس کرده برای ریاست جمهوری نامزد شود، کمپینی به راه بیندازد، چه اتفاقی می‌افتد؟

به نظرتان از اطلاعات شما که سال‌هاست در اختیارشان قرار داده‌ایم، استفاده نمی‌کنند؟ زمان شکستن استخوان‌های این غول‌ها فرا رسیده است.

یوتیوب بدترین‌ها را برای ما به ارمغان خواهد داشت

خوبیِ پلتفرمی مثل مدیوم این است که نیازی نیست از مخاطبانم بخواهم که مرا لایک و سابسکرایب کنند یا روی آن زنگ معروف بزنند تا از تازه‌ترین‌ها اطلاع پیدا کنند.

همچنین مجبور نیستم یک عکس از صورتم با دهان باز بگذارم و روی ویدیوهایم کاور متعجبِ “خدای من خدای من خدای من” درج کنم. یوتیوب همۀ اینها را از شما می‌خواهد و این ترسناک است.

به همین دلیل بود که “جو روگان” از این پلتفرم خارج شد؛ به همین دلیل است که خالقان محتوا برای درآمدزایی به سمت پلتفرمی مثل Patreon رفته‌اند و می‌روند. به همین دلیل است که مردم در حال مهاجرت به سمت تیک‌تاک هستند.

بگذارید خیلی راحت به شما بگویم: من تیک‌تاک را دوست ندارم. اپلیکیشنش را هم ندارم و در کل تمایلی در من نیست که در یک خط زمانی (timeline) زندگی کنم و اگر یوتیوب را کنار می‌گذارم، چیز دیگری را جایگزین آن کنم. اما این را هم نمی‌توانم نادیده بگیرم که دشمنِ یوتیوب است.

در نهایت این را بگویم که تیک‌تاک برای خالقین محتوا در سال 2022، گزینۀ بهتری است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.