5 راهکار برای یافتن بهترین مشاور

پیدا کردن یک مشاور روانشناس ممکن است خسته کننده و کمی دلهره آور باشد. در ادامه ترفندهایی برای پیدا کردن یک مشاور خوب به شما یاد می دهیم.

مقاله‌ای که در ادامه می‌خوانید، برداشت و ترجمه‌ای از نوشتۀ دکتر دنیس فورنیر، روان درمانگر، هیپنوتیزم درمانگر، مربی و استاد کمکی در دانشگاه جنوب شرقی نوا است.

دکتر دنیس فورنیر، مشاور، روان درمانگر، هیپنوتیزم درمانگر، مربی و استاد کمکی در دانشگاه جنوب شرقی نوا است.

به عنوان یک متخصص سلامت روح و روان، هر روزه با مواردی برخورد می‌کنم که با من تماس می‌گیرند و یا پیام می‌دهند و از من درباره معرفی یک مشاور یا درمانگر سوال می‌پرسند. این مسئله به طور مرتب در بین مراجعین خودم هم اتفاق می افتد و معمولا سوال اصلی آنها از من این است: چطور می توانم یک مشاور خوب برای خودم پیدا کنم؟ اگر شما هم به فکر پیدا کردن یک مشاور خوب هستید می توانید در طی مراحل زیر، مورد مناسبی برای خودتان پیدا کنید:

  1. مراحل را در ذهن خود از آخر به اول شروع کنید.

روان درمانی چیزی نیست که یک فرمول واحد برای همه داشته باشد. پس مهم است که بدانید چه چیزی از مشاوره می‌خواهید.

قبل از اینکه شروع به جستجوی یک مشاور خوب برای خود بکنید، ابتدا کمی با خودتان فکر کنید که از مشاوره چه چیزی می خواهید به دست بیاورید. من به شما توصیه می‌کنم که برای این کار، از انتها تا ابتدای این قصه را با خودتان مرور کنید.

به عبارت دیگر، همین ابتدا تصور کنید که آخرین جلسۀ مشاوره را با مشاور مورد نظرتان به پایان رسانده‌اید. این سوالات را از خودتان بپرسید:

  • چطور متوجه خواهید شد که این مشاوره برای شما مفید بوده است؟
  • بعد از پایان جلسات مشاوره قادر به انجام چه کاری خواهید بود که همین حالا با آن مشکل دارید؟
  • چه چیزی برای شما امکان پذیر خواهد بود در حالی که الان برایتان غیرممکن است؟
  • چه تغییری در زندگی شما ایجاد خواهد شد و چه اتفاقی در طی جلسات درمانی قرار است بیفتد که به این تغییر کمک کند؟

شما با تصور کردن و فکر کردن به این چیزها و نتیجه‌ای که از جلسات مشاوره ایده آل خود می‌گیرید، به مرور، ایدۀ بهتری برای پیدا کردن فرد مورد نظر خود خواهید داشت.

  1. ملاک‌های اصلی‌تان چیست؟

بررسی هزینۀ مشاور روانشناسی

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که اگر بخواهند از طریق شرکت بیمۀ خود به دنبال روش درمانی باشند، باید مطابق برنامه آنها عمل کنند و فردی که طرف حساب همین شرکت بیمه است را به عنوان مشاور انتخاب کنند.

البته شاید این شیوه جستجو و انتخاب، منطقی و معتبر باشد ولی ممکن است شما را به درمانگر مناسبی نرساند. اگر می‌خواهید هزینه زیادی برای دوره درمانی خود نکنید و ترجیح می‌دهید از طریق بیمه خدمات درمانی و صرف هزینه کم، خودتان را درمان کنید، این کار کاملا منطقی است.

اما ممکن است عوامل دیگری به غیر از هزینه هم برایتان اهمیت داشته باشد. مانند پیدا کردن یک مشاور با تجربه و متخصص در زمینه خاص یا کارکردن با کسی که از شیوه درمانی کامل و جامعی استفاده می کند.

بهتر است با دقت بیشتری به این مسئله فکر کنید و بیشتر به جای اینکه به فکر هزینه خدمات درمانی باشد، به کیفیت کار فکر کنید. شما نمی‌توانید روی حال خوب خود قیمت بگذارید.

زندگی شما ارزشمندتر از پول است و نباید سلامتی روح و روان خود را فدای حسابگری‌های رایج کنید. پس قبل از اینکه خدمات بیمه یا موجودی حسابتان برای شما تصمیم بگیرد، زمان بیشتری برای فکر کردن و جستجوی یک تراپیست مناسب اختصاص دهید.

یافتن یک مشاور خوب، زمانبر است اما زمانی که او را پیدا کنید، خیالتان راحت خواهد شد.

شما باید بیشتر از هر چیزی به ویژگی‌ها و خصوصیات کارکتر مورد نظر خود فکر کنید. مثلا بهتر است به دنبال مشاوری بگردید که از نظر جنسیت، سن، تحصیلات، تخصص، موقعیت جغرافیایی، اعتبار، مهارت، شیوه درمانی و یا سابقه کاری، ویژگی‌های مد نظرتان را داشته باشد. بهتر است این ملاک‌ها را مدنظر قرار دهید تا ایده‌آل خود را پیدا کنید.

  1. تحقیق کردن

یافتن فرد مناسب، با یک جستجوی سادۀ اینترنتی به دست نمی‌آید

به محض اینکه تصور درستی از مشاوری که به دنبال آن می‌گردید، پیدا کردید و ویژگی‌های مهمی که باید داشته باشد را برای خودتان مشخص کردید، می‌توانید روند جستجو را آغاز کنید. مشاوره یک تجربه کاملا شخصی است و بنابراین پیشنهادها و تجربیات دیگران هم می‌تواند کمک زیادی به پیدا کردن یک متخصص ماهر کند.

پس اگر با این قضیه مشکلی ندارید که دیگران مطلع شوند که به دنبال درمان هستید، می‌توانید نام چند نفر از مشاورانی را که دیگران تجربۀ ملاقات با آنها را داشته‌اند، بپرسید.

ابتدا لیستی از اسامی را تهیه کنید و بعد از میان آنها و همچنین لیستهایی که در سایت های معتبر وجود دارد، بهترین موارد را بعد از مقایسه انتخاب کنید. سعی کنید نهایتا تعداد 3 الی 10 نفر را در لیست خود داشته باشید.

دقت داشته باشید که فارغ التحصیلان زیادی هستند که تنها با در دست داشتن مدارک تحصیلی، سریعا می‌خواهند جذب بازار کار شوند و به همین خاطر اینترنت، مملو از آگهی‌های مشاوره روانشناسی است. به هر کسی اعتماد نکنید!

تا جایی که می‌توانید درباره این متخصصان، اطلاعات جمع آوری کنید و این لیست را به مرور با حذف مواردی که مدنظر شما نیستند، به تعداد کمتری برسانید. جمع آوری اطلاعات به معنای بررسی کامل وبسایت روانشناسان، مقالاتی که نوشته‌اند و مصاحبه‌هایی که با آنان از طرف رسانه‌ها انجام شده است می‌باشد.

در نهایت از شناخت و درک خودتان برای انتخاب بهترین مورد استفاده کنید و به نزد کسی بروید که حس می کنید از بقیه بهتر است.

  1. تماس برقرار کردن

وقتی به مرحله‌ای رسیدید که تعداد محدودی از مشاوران را برای خودتان انتخاب کردید، زمان آن رسیده است که گوشی تلفن را بردارید و شماره گیری کنید.

بسیاری از مراجعین به من می‌گویند که همین مرحله برای آنها ماه‌ها و حتی سال‌ها طول کشیده که با مرکزی تماس برقرار کنند. وقتی که بعد از مدت زمانی طولانی بالاخره موفق می‌شدند به نزد من بیایند، می‌گفتند کاش زودتر این کار را کرده بودیم. من کاملا درک می‌کنم که اولین تماس چقدر می‌تواند سخت و حتی دلهره آور باشد. اما اگر شما آن لیست را خودتان بر مبنای جستجوی شخصی خودتان تهیه کرده باشید، احتمالا متوجه خواهید شد که اولین تماس شما تجربه خوشایندی برایتان خواهد بود.

این کار، شما را یک مرحله به آینده‌ای که در نظر دارید، نزدیک تر می‌کند و مشکلاتتان در سایه روش‌های درمانی در مشاوره حل می‌شود.

وقتی به این مرحله می‌رسید و می‌خواهید با شمارۀ مدنظر تماس برقرار کنید، مطمئن باشید که حتما با همان مشاوری که پیدایش کرده‌اید صحبت کنید. برای اولین تماس و اولین گفتگوی خود لیست کوتاهی از سوالات مهم را آماده کنید تا مطمئن شوید این مشاور دقیقا همان شخصی است که به دنبالش هستید.

سعی کنید زمانی این تماس را برقرار کنید که خونسرد باشید و محیط اطراف شما ساکت و آرام باشد و چیزی حواستان را پرت نکند. شما باید کاملا متمرکز باشید و حواستان را جمع کنید تا به درستی بتوانید تشخیص بدهید که مشاور درستی برای خود انتخاب کرده‌اید.

از هر مشاوری که فکر می‌کنید بهترین گزینه برای شماست، یک نوبت بگیرید و این را هم یادتان باشد که هیچ چیزی نمی‌تواند شما را مجبور کند تا متعهد به دوره‌های درمان بمانید مگر اینکه آن مشاور دقیقا همان مورد مدنظر خودتان باشد.

  1. ارزیابی درست

به محض اینکه به جلسه رفتید و روند درمان را شروع کردید، در جلسه اول، دوم و… بازتاب درستی از تجربه شخصی خود داشته باشید. با خودتان صادقانه فکر کنید که آیا توانستید با این مشاور ارتباط حسی برقرار کنید؟ آیا او رغبتی به شناخت شخصیت شما بدون قضاوت، برچسب زدن یا استدلال کردن، نشان می‌دهد؟ آیا محیط دفتر مشاور برای شما راحت و آرامش بخش بود تا به راحتی احساسات عمیق خود را به او نشان دهید؟ آیا بعد از چند جلسه‌ای که تاکنون سپری کردید، احساس امیدواری می‌کنید؟

یادتان باشد در درجه اول، دلایلی که به دنبال یک مشاور می‌گشتید به نیاز خود شما برمی‌گردد و بنابراین تنها به واسطه تجربه شخصی خودتان می‌توانید او را ارزیابی کنید.

اگر تجربه جلسات اول برایتان خوشایند نبود یا حس کردید این مشاور همان نیست که به دنبالش بودید، جای نگرانی نیست. شما در همین اول کار لزوما نمی‌توانید بهترین فرد را پیدا کنید ولی به این معنی نیست که چنین مشاوری وجود ندارد.

کافیست به نفر بعدی در لیست خود رجوع کنید و همینطور ادامه بدهید تا به بهترین موردی که می‌خواهید برسید.

شما شایستگی این روند تحقیق و جستجو را دارید و مطمئن باشید که نتیجه زحمات خود را خواهید دید و مورد مناسبی را برای درمان پیدا خواهید کرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.